Az Utazási Tanácsadó

Jurák Zsolt vagyok, független utazási tanácsadó.  

A más országok megismerése iránti vágy 1980-ban, egy családi utazással indult el az életemben.  

Tíz évvel később viszont már magamnak szerveztem az útjaimat. 

Az elmúlt négy évtized alatt 127 országban jártam - volt, amiben tíznél is többször -, 55 hajóúton vettem részt, ahol 600 tengeri napot töltöttem el. Az utazás egy soha el nem múló szerelemmé vált, de azt sosem gondoltam volna, hogy egy multinacionális cég kereskedelmi vezetőjeként húsz ledolgozott év után pályát váltok és új karrierépítésbe kezdek egy olyan területen, ami azóta szenvedélyes hivatássá is lett, amit egy vietnámi hajóútnak köszönhetem. 

Távolabbról indítva a történetet azt láthatjuk, hogy korunk digitális világa kinek-kinek a kezébe adta saját profiljának a megszerkesztését. Az egyedi igények megvalósulásában rejlő lehetőség új távlatokat nyitott meg a 21. században, ami viszont gyorsan kilépett a kibertérből és ennek köszönhetően ma már az életnek alig van olyan területe, ahol ne élhetne bárki ezzel az opciós lehetőséggel. A személyre szabhatóság az utazások során nemcsak speciális perspektívákat nyújthat, hanem a lehető legjobb ár-értékarányt is.  

A független utazási tanácsadói szolgáltatás ma ezt a személyre szabhatóságot biztosítja. 

A tevékenység - leginkább a világ nyugati oldalán - már egy sokat használt metódus, azonban itthon még kevésbé ismert és elterjedt. Ennek okán nincsen mit csodálkozni azon, ha sokan összemossák az utazásszervezéssel.  

Az utazási tanácsadással egy mekongi hajóút alkalmával kerültem testközelbe, ezt a formát dolgoztam ki és mondhatni „honosítottam” meg, alakítottam a hazai és az amerikai igényekhez. 

Az alapvető dolog, amit tisztázni kell az, hogy mi a különbség az utazásszervezés és a független utazási tanácsadás között? 

Ha valaki egyénileg, de társas módon, irodán keresztül utazik, az bizonyos keretek között mozoghat csak, hiszen egy rendszer résztvevője lesz, ami szűkíti a lehetőségeit és alkalmazkodásra készteti.  Aki ezt az utazási formát választja az vállalja, hogy belép egy olyan sémába, aminek része a program, a szállás, az utazás módja, hogy csak a legfontosabb tételeket említsem. Az utazás díjának kifizetésével nemcsak elfogadja az utazásszervező rögzített feltételeit, hanem megfizeti annak szervezeti, szervezési és adminisztratív költségeit is és persze az iroda munkadíját is. 

Ezzel szemben a független utazási tanácsadó egyszerre működik emocionális és racionális alapon.  

Ez azt jelenti, hogy az utazás összes eleme az utazó személyes igényeihez alkalmazkodik és a legjobb ár-értékarányt biztosítja . Mivel a független utazási tanácsadás nem jutalékos alapon működik, ezért az egyszeri tanácsadói díj megfizetése a munkadíj, amihez a továbbiakban semmilyen egyéb rejtett kiadás nem társul, hiszen az utazás összes költségtétele közvetlenül a szolgáltatóhoz érkezik. 

Hogy működik a független utazási tanácsadás? 

Akik engem felkeresnek, azok közül jellemzően az egyik felének van, a másiknak nincsen elképzelése arról, hogy hova szeretnének eljutni.  

Ha valakinek már van valamilyen úticélja vagy vágya, azzal végig vesszük az adott ország, régió lehetőségeit, látnivalóit és párba álltjuk az ár-értékarányú elérhetőséggel, végül ennek ismeretében hozhatja meg ki-ki a döntését, vagy éppen választ új desztinációt. 

Ha valakinek nincs ötlete, azokkal az első találkozás mindig egy nagy beszélgetéssel kezdődik. Ez a kölcsönös megismerkedés mellett körvonalazza a vágyakat, igényeket, lehetőségeket, aminek része természetesen az utazásra szánt keretösszeget is.  

Egy ilyen beszélgetés végére – ahogy szoktam volt mondani – a Földgömbről szépen „lepotyognak” az országok, aminek a végén az esetek döntő többségében megszületnek azok a helyek, amik szóba jöhetnek. A végleges úticél kiválasztása után, pedig elkezdődhet a projekt megtervezése, ami ugyanolyan alapossággal készül, mintha azt magamnak tenném. 

Az elmúlt évtizedek utazásai alatt rengeteg személyes tapasztalatra tettem szert.  

A 127 országból legalább 80-ban ötnél többször jártam, Ázsia fontosabb országaiban és Amerikában minimum egy tucatszor, tehát a legnagyobb biztonsággal tudok javaslatokat tenni például az utazás módjára, annak logisztikai megtervezésére, a látnivalók, élmények sokaságára, a legjobb gasztronómiai helyekre, vásárlásokra, és a legjobb ár-értékarány kiválasztására.  

A jó ár-értékarány nem egyenlő a legolcsóbb repülőjegy árával, hiszen a repülőtársaságok is eltérő színvonalon üzemelnek, hovatovább lehet, hogy az adott járat nem igazodik az utazás ritmusához és az alacsony árért mondjuk egy tizenkét órás várakozást is be kell valakinek kalkulálnia.  

Ugyanez a szemléletmód érvényes a szálláshely kiválasztásakor is. Mivel független tanácsadóként nincsen jutalékfüggőség – viszont számtalan szálloda és szállodacsoport hoteljében megfordultam már -, ezért a megélt tapasztalataim alapján mindig tudok olyan minőségi szálláshelyet ajánlani, ami megrendelő igényeit teljes mértékben ki tudja majd elégíteni. 

Amikor összeállt az utazás alapvető kerete, akkor következik a finomhangolás, amiben ki-ki eldöntheti, hogy az adott régióban igénybe veszi-e helyi utazási iroda vagy idegenvezető segítségét, aki adott esetben segít a programokban, illetve elintézi a belépőjegyek beszerzését, és akár folyamatosan az utassal van.   

A tervezés és tökéletes kivitelezés minden pontjában jelen vagyok a repülőjegy beszerzéstől a szállás kiválasztásig, az online vízum megszerzésétől az egészségügyi regisztráció lebonyolításán át az autóbérlésig. 

Az utazásaim alkalmával megszerzett tapasztalataim garantálják, hogy minden, ami egy utazáshoz kell, az profi módon lesz előkészítve. Ezáltal mindenki magabiztosan kelhet útra, nem pedig milliónyi kérdéssel a fejében. Éppen ezért, amikor a teljes program elkészült és elfogadásra került, akkor az együttműködés utolsó stációjaként az utazást megelőző napokban egy utolsó konzultációra kerül sor. Ebben az egyirányú információ átadásban hajszálpontos tájékoztatást fog kapni mindenki, hogy mi lesz vele attól a perctől kezdve, hogy felül a repülőre vagy elindul kocsival Európába, egészen addig, amíg haza nem érkezik.  

Az Európán kívüli utak esetében működik egyfajta online assistant szolgáltatásom is, ami segítséget nyújthat akár egy rendkívüli esemény megoldásában, vagy akár a programpontok módosításában is. Díjazás 

Nem biztos, hogy minden projekt kivitelezéséhez szükség van egy utazási tanácsadóra, hiszen sok idővel és gondos akkurátussággal ki-ki leszervezheti a saját maga utazását, de a kellő tapasztalatok és helyismeret hiányban még ekkor sem biztos, hogy minden buktatót ki tud kerülni, a jó ár-értékarányról nem beszélve.  

A tanácsadói díj additív módon ugyan hozzáadódik a teljes út árához, de a tények és a számok azt igazolják, hogy a vele járó előnyök még ezzel együtt is, legalább harminc százalékos költségcsökkentést jelentenek végösszegben és rengeteg, akár több napnyi munkaóra megtakarítást. Ez abban az esetben is így van, ha valaki magának szervezi le az utat.  

Hogy a modell mennyire jó és hatékony, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos olyan partnerem, ügyfelem van, akik már nem egyszer igénybe vették az utazási tanácsaimat és folyamatosan ajánl másoknak. 

WTM USA, INC. 

Address: 677 N. Washongton Blvd. #57 

SARASOTA, FL 34236 U.S.A. 

wtravelmaster@gmail.com https://worldtravelmaster.com Whatssup:     +36-30-992-3190 

Tax number: EIN 36-4956270 

Lépjen kapcsolatba velünk


Play button